Harrastuksia

Kuvia harrastuksista koirieni kanssa.




Malla on toiminut Karvakaverina ja se sopii kouluvierailuihin erinomaisesti sosiaalisen ja rauhallisen luonteensa puolesta.
Jonkin verran olen pääasiassa Mallan kanssa harrastanut etsintää. Koirien etsintä on ollut sille mieluisinta, sillä mitäpä Malla ei tekisi sen eteen, että saattaisi löytyä koirakaveri.

Syksyllä 2021 Malla oli pari kertaa mukana kanalintujen metsästyksessä.

Hurahdin mejään eli verijälkeen niin totaalisesti, että olen suorittanut siihen koetoimitsijakurssin. Mejä-kokeita on tullut järjestettyä joka vuosi 1-3.

Metsäjäljen harrastamisesta on tullut jonkin verran kysymyksiä. Kyseessä on kuvitellut haavoittuneen eläimen jälkien seuraaminen metsässä. Hyvä harjoittelumetsä ei ole liian tiheä eikä siinä ei ole hiekka/kallioisia kohtia. Suo ei ole koiralle huono paikka, mutta ohjaaja ei siitä niin innostu. Suosikkipaikkani on lähellä ampumarataa, sillä jälkikoe alkaa laukausalttiuden testaamisella. Siinä kaikki osallistuvat koirat testataan kerralla. Otin muutamia kuvia tästä harrastustouhusta ja kerron miten itse mejää harrastan. Vain harvoin olen tehnyt jälkiä yksin. Kannattaa pyytää joku kaveriksi, sillä myös Mejä-kokeessa on koirakon lisäksi tuomari ja opas. Kerran olin tilanteessa, jossa kokeeseen osallistunut koira oudoksui opasta ja tuomaria. Myös eksymisen vaara on pienempi tai ainakin se on mukavampaa kun on juttukaveri. Kokeessa on osattava käyttää kompassia.

Tarvikkeet: Verta . Voit pakastaa verta noin1 dl annoksina ja lisätä siihen sulatuksen jälkeen 2dl vettä.  Treenatessa voi siis käyttää laimeampaa verta ainakin jos jälki ei ehdi vanheta kauan. Sieni, johon sidotaan n.1,5m pitkä naru. Vettä sienen kasteluun (sienen voi kastella kotona valmiiksi ja laittaa märkä sieni pussiin. Merkkausnauhoiksi matonkuteet ovat erinomaisia. Koiran panta ei saa olla kuristava. Pitkä hihna/liina (kokeessa 6m). Loppupalkka lihaa tai sorkka viedään paikalleen vasta just ennen koiran menoa jäljelle. Suosittelen lisäksi sääskimyrkkyä/hirvikärpästakkia.

Koejälki on yllä olevan suunnitelman muotoinen. Koejälki on n. 900m, mutta harjoitellessa jäljen pituus ja vanhentumisaika saa vaihdella. Aluksi jäljen voi antaa vanheta vain muutaman tunnin ja pituutta sillä voi olla vaikka 300m. Itse käytän 24h vanhaa jälkeä.
Jäljen aloitus merkitään sinisillä nauhoilla ja lopetus punaisilla. Muistisääntö: sinisellä sisään, punaisella pois. Treeneissä käytämme kangassuikaleita, jotka ovat käytössä vuosikausia.


Lähtökohtaan potkitaan 30x30 cm kokoiselta alueelta maan pinta rikki. Siinä kohtaa vetinen, märkä sieni veretetään kaatamalla siihen reilu desi verta. Kokeessa on tarkasti 1dl, mutta koska käytän laimennettua verta, voin  läträtä sen kanssa reilummin. Verta kannattaa roiskia myös maahan.

Kun teen kaverin kanssa yhdessä jälkeä, toinen kävelee edellä ja merkitsee jäljen nauhoilla, toinen tulee jäljessä ja vetää perässään veristä sientä.



Jäljen merkkaus tulee tehdä niin tiheästi, että seuraava merkki aina näkyy. Kokeissa merkinnät tehdään tarroilla puiden "takapuolelle", jottei osallistuva koiran ohjaaja näkisi reittiä ja yrittäisi vaikuttaisi koiran toimintaan. Harjoituksissa merkit saa ja niiden tuleekin näkyä.


Jäljen veretyksessä sieni voi juuttua risuihin ym. siksi naru pitää olla tarpeeksi vahvaa, että se kestää nykäisyt.

Jos jälki ylittää teitä/ojia, tulee sieni nostaa ylityksen ajaksi ylös. Näin vältetään hajun leviäminen auton renkaiden tai veden mukana muualle.

Ennen kulmaa/makuuta käytä erilaista merkintää, niin näet seuraavana päivänä etukäteen makuun lähestyvän.
Jäljellä tulee kävellä kohtuullisen suoraan. Jäljelle tehdään 2 makuuta eli 90 asteen kulmaa, joissa toimitaan kuten lähtötilanteessa. Potkitaan maan pintaa rikki 30x30 cm kokoiselta alueelta ja lisätään sieneen 1dl verta. Roiski verta myös maahan.

 
Lopetus eli kaato. Potki taas maanpinta rikki. Purista sienestä veret pois ja laita sieni pussiin. Verta ei saa tippua muualle.

Kun jälki on tarpeeksi vanhentunut ,tullaan uudestaan jäljelle. Jätetään koira vielä autoon ja viedään loppupalkka (sorkka, nameja, lihaa) valmiiksi. Mikäli jätät lihaa loppupalkaksi, laita se suljettavaan rasiaan, jottei muurahaiset käy apajille. Jälki kannattaa suunnitella siis etukäteen sellaiseksi, ettei jäljen loppu jää hankalaan paikkaan kauas tiestä.


Koiralle näytetään mistä jälki lähtee. Kädellä voi ohjata koiraa oikeaan suuntaan ja sanotaan käsky "Jälki" tai "Etsi" tai mitä nyt itse kukanen haluaakaan. Kuvassa itse kuljen jäljestävän koirakon perässä ja kerään merkkausnauhat talteen. Olen huomannut, että jos liikaa juttelen jäljestyksen aikana kaverin kanssa, koiran keskittyminen herpaantuu.


Koiran annetaan edetä usean metrin päässä ohjaajasta. Koiraa voi harjoituksissa kehua ja kannustaa sekä tarvittaessa kieltää. Itse en päästä harjoituksissa koiraa hortoilemaan jäljeltä ja etsimään vaikka myyriä. Koska lopussa odottaa palkka, niin eihän sitä palkkaa kannata antaa huonosti tehdystä työstä. Jos koira vauhkoohtuu riistan tms takia, taluta sitä lyhyellä hihnalla jälkeä pitkin eteenpäin, pois hankalasta kohdasta.
Makuu/kulma eli kohta, jossa kuviteltu haavoittunut eläin olisi levähtänyt. Koiran tulee jotenkin ilmaista, että kyseisessä kohdassa on enemmän hajua kuin muualla. Se voi tapahtua haistelemalla, pissaamalla, kuopimalla sammalta tai vaikka syömällä veristä maata. Tyyli on vapaa. Kun tiedät merkkien perusteella makuun lähestyvän, voit hidastaa koiran etenemistä. Jos koira ei ilmaise makuuta mitenkään, voit seuraavalla kerralla jättää makuille herkkupaloja, jotta se kiinnostuisi makuista.


Kun koira tulee kaadolle/jäljen loppukohtaan eli haavoittuneen eläimen kuviteltuun lopetuskohtaan, se saa palkkansa ja kovasti kehuja. Luonnossa on niin paljon koiran jäljestykseen vaikuttavia tekijöitä (ketut, muurahaiset, ampiaiset, käärmeet, hirvet, paarmat, myrsky, vesisade...) ettei koskaan voi etukäteen tietää miten sujuu vaikka koira periaatteessa osaisikin homman. Muista tarjota koiralle vettä. Tsemppiä!






Malla agi-hallilla

Malla putkessa

Malla odottaa hyppykäskyä renkaalla

seuraaminen (Malla)

perusasento (Malla)

Malla hyppää vielä matalia esteitä, kun on niin nuori

Piitu tokoilee

Malla ja Piitu ottavat kontaktia
Piitu puomilla
Piitu metsälenkillä
 
Piitu menossa lampaita paimentamaan
 
Malla kuljettaa lampaita
Malla ja lampaat

Piitu hakee poron
Mallan eka tutustuminen poroihin


Piitun ensimmäinen paimennuspäivä pari vuotta sitten

Piitu kuljettaa poroja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti