maanantai 16. joulukuuta 2019

Vuoden 2019 uutisia


16.12  Elsan astutus ei oikein onnistunut. Otso oli innokas ja Elsa oikein tyrkytti itseään, mutta jostain syystä pariskunta ei jäänyt "nalkkiin".  Tammikuun alussa käytän Elsan ultrassa ja varmistutaan, onko pentuja tulossa vai ei. Mikäli astutus ei onnistunut, yritetään toukokuussa uudestaan seuraavien juoksujen aikaan. Elsa on niin nuori, etten ole kovin murheissani, vaikka nyt ei olisi onnistunutkaan. Sijoituskoirien kanssa vain joutuu yrittämään astutuksia jo nippanappa 2 vuotiaille.
Mahdollisista tulevista pennuista on tullut jo useampia tiedusteluita. Huomaan, että kyseessä on suosittu rotu ja joskus pentua joutuu odottamaan pitemmän aikaa. Kannattaa olla yhteyksissä ajoissa ja useaan kasvattajaan.

Kaikki eivät jaksa odottaa ja turvautuvat tori.fi sivulla oleviin pentutehtailijoiden pentuihin. Hintakin niillä on jo sama kuin rekisteröidyllä, tutkittujen ja terveeksi todettujen vanhempien pennulla. Ostajia ei kiinnosta, onko pennun isänä sen oma isoisä, setä tms tai se, että nartut astutetaan puolen vuoden välein. Terveystarkastuksiakaan pentueen vanhemmille ei teetetä. Pääasiana on, että pennun saa heti kotiinsa. Ei rekisteröintikään ole aina tae vastuullisesta kasvattajasta, kuten viime vuosina olemme lehdistä saaneet lukea, mutta jätetään se tunteenpurkaus toiseen kertaan.

Karvakatraan N- (neljäs) pentue täytti 14.12 2 vuotta.
Elsa (K.Neilikka)

Lola (K.Nietos)

Jeri (K. Ealas) on toipunut hienosti polvileikkauksestaan. Jopa juoksentelee jo. TPLO-menetelmää käytetään kun isokokoisen koiran polven ristiside repeää. Leikkaus on kallis (n.2000€/polvi), mutta ennuste on hyvä ja paraneminen nopeaa.


 2.12 Käytin sijoituskoira Elsaa marraskuussa Pellon näyttelyissä.  Tuloksena ERInomainen ja nuorten sarjan 2. Huomasin sen merkkailevan kovasti ja juoksuthan sillä oli juuri alkaneet. Pennutussuunnitelmat nytkähti kerralla eteenpäin. Sunnuntaina kävin Pyhännällä sulhoksi valitun Cantavia Valoilmiön (Otson) luona. Lopulta päädyttiin siihen, että Otso tulikin meille muutamaksi päiväksi. Niin miellyttävä uros. Tosi kiva, kun pääsen lähemmin tutustumaan urokseen. Yhdistelmän perustelut löytyvät pentuja-osiosta. Itse toivon astutuksen onnistuvan ja tuottavan tulosta. Haluan ehdottomasti itselle tästä yhdistelmästä ainakin yhden pennun.
Elsa saa Otsolta suukon. Vas.Malla.

Takana Piitu-mummeli. Edessä vasemmalta Malla, Elsa ja Otso.



12.9 Kuuralla on 5 pentua. 3 urosta ja 2 narttua. Kaikki mustia merkein. Isänä pentueelle on hieno Jäkäläkummun Hälläväliä. Kaikilla pennuilla on kodit tiedossa.
Kuura ja pikkuiset (c) Sofia Karimäki



Elsa on kuvattu ja tutkittu luusto terveeksi. Lonkat A/A, kyynärät 0/0 ja polvet 0/0. Toisessa Elsan silmässä näkyi varjostumaa verkkokalvolla eli gRD. Se on lapinkoirissa hyvin harvinainen ja RD:n periytymisestä ei ole varmuutta. Harvinaisuuden perusteella se ei ainakaan herkästi periydy, sillä Suomessa on sama löydös tehty 22 suomenlapinkoiralle ja niistä lähes puolella on pentueita, joillain useitakin. Vain yhdellä niiden yli 60 pennusta on sama diagnoosi. Jalostustoimikunnan mukaan RD koiria (paitsi totaaliRD) saa käyttää jalostukseen, mikäli toisella osapuolella silmät ovat ok. Huomioin tämän, kun Elsalle sulhoa etsin. Itseasiassa ehdokas on löytynytkin. Siitä enemmän ja tarkemmin myöhemmin.
Vasemmassa yläreunassa näkyy varjostuma. Se ei vaikuta mitenkään Elsan elämään.



Sain eilen surullisen soiton. Jeri (K.Ealas) on satuttanut polvensa. Minulle kerrottiin, että noin vuosi sitten Jeri (tuolloin 6,5 vuotias) oli tapansa mukaan metsässä juoksentelemassa ja innoissaan kirmaili. Ainahan Jeri on tykännyt liikkua ja juosta lujaa. Yhtäkkiä se oli tullut omistajan luokse ontuen. Jotain oli sattunut. No, polvi parani itsestään.  Mutta eilen sama oli toistunut. Jeri oli käytetty tutkimuksissa, diagnoosina ristisiteessä repeämä. Ristisiteen repeämisen yleisin syy on huonot polvikulmat, mutta ne on Jerillä kunnossa.  Suvussa olevat huonopolviset ovat Jerin emän sisko (1/1 polvet ja huonot kulmaukset) ja Jerin siskopuolen, Mallan, pentu (kasvuhäiriö pikkupentuna). Jerin polvia ei ole aikaisemmin tutkittu, mutta huonot polvet oireilee yleensä jo nuoresta lähtien. Itse uskon tapaturmaan, joka sai polvivamman alulle.Olipa syy mikä tahansa, olen pahoillani Jerin puolesta.


Piitulla oli naarmu silmässä. Ihan kuin jokin terävä (siilin piikki) olisi osunut siihen. Antibioottiippoja piti parina ensimmäisenä päivänä laittaa tiuhaan tahtiin. Joka toinen tunti vuorotellen antibioottitippa ja kosteuttavaa rasvaa. Sen jälkeen molempia enää 4 krt/vrk. Kerran päivässä särkylääke ja tarvittaessa pupillia suurentava tippa. Onneksi Piitu oli ihanteellinen potilas, jonka hoitaminen on helppoa. Viikon antibioottikuurin jälkeen silmä oli täysin parantunut.

12.8 Kuura on ultrattu ja pentuja on tulossa ihan kiva määrä. Arvioitu syntymäaika on 5.9 ja pennut olisi luovutusiässä lokakuun loppupuolella. Pennut syntyy ja kasvaa Sodankylässä. Mikäli kiinnostut tästä hienosta yhdistelmästä niin ota yhteyttä Kuuran omistajaan: Sofia Karimäki 0505763931
¨

Tuore kuva Kuurasta. Kaunis koira.

Kuuran masu alkaa näkyä

6.7.2019 Pentu-uutisia. Kasvattini Kuura (Karvakatraan Kuuransukka) on vieraillut ihanan ja komean Myrskyn (Jäkäläkummun Hälläväli) luona ja toiveissa olisi pentusia syyskuun alussa.
 Yhdistelmä jalostustietojärjestelmässä (Klikkaa)
 Mikäli vanhempiinsa tulevat, pennuista tulisi kivoja harrastuskoiria joista olisi myös työkäytöön paimeneksi. Pennut syntyisivät Sodankylässä. Muutama hyvä koti olisi jo tiedossakin. Näistä lisää sitten kun Kuura on käytetty ultrassa.

Myrsky


Kuura 2v

Kuura 2v

Kuura 2,5v


Kuura ja paras kaverinsa Keke


 5.7.2019
Kesä on kulunut metsiä samoten. Yhdet mejä-kokeet takana ja toiset tulossa. Uusien maastojen etsintää ja vanhojen jälkien päivitystä. Aina pitää pyrkiä parempaan.
Piitu ja 5 muuta lappalaiskoiraa sekä 4 muun rotuista osallistui kesäkuun mejäkokeeseemme. Piitulla tuli yksi hukka ja kulman ohitus, mikä aluksi tuomittiin hukaksi. Näiden ja kiertelyiden/kaarteluiden takia aikakin hieman ylittyi. Tuloksena VOI3. Saatiin sentään tulos, mikä tuntuu hyvältä viime kesän nollaputken jälkeen.

Elsakin kokeili viikko sitten verijälkeä. Vaikutti niin lupaavalta. Kyllä mie sen jossain vaiheessa käytän kokeissa. Elsasta puheen ollen, olen alkanut tosissani etsimään sille sulhoehdokkaita vaikkei sitä ole vielä käytetty edes terveystarkastuksissa. Teetätän tarkastukset Elsan ollessa lähempänä 2 vuotta. Mulla on paljon kriteereitä urosten suhteen ja lisäksi Elsan prcdPRA- ja DM-geenien kantajuus asettaa omat rajoitteensa. Pari erinomaista ehdokasta on löytynyt. :D
Elsa pääsi muutama päivä sitten nauttimaan koirahierojan käsittelystä. Hän sanoi että Elsalla on kokoonsa nähden leveä lantio. Se on hyvän synnyttäjän merkki. Toivottavasti Elsan kanssa suunnitelmat menevät niin pitkälle, että pentuja syntyisi ensi kesäksi.
Elsa (K.Neilikka 1,5 v)

Elsa rakastaa palloleikkejä

Elsalla on söpö ilme


28.6 Piitu ja Malla kävivät Tornion erämessuilla Jokke-konekarhun testissä. Molemmat lähtivät touhussa seuraamaan jälkiä ja Malla meni ihan karhuun kiinni. Kun se heilahti ja murahti, Malla otti parin metrin loikan taaksepäin. Piitu säntäsi Mallan ja karhun väliin. Molemmat haukkuivat koko ajan. Tämmöisenä asetelma pysyi koko testin ajan. Malla antoi taustatukea. Piitu oli sekä Mallan että minun edessä suojellen meitä "karhulta". Piitu oli lähes diplomin arvoinen ja arvostelun kirjoittaja kehui kovasti koirien sitkeyttä sillä testin loputtua ja hänen kirjoittaessa arvostelua, Piitu ja Malla jatkoivat karhun haukkumista. Lopettivat vasta kun ne puoliväkisten vietiin pois karhun luota.




Linkkiä klikkaamalla näet Torniossa kuvatut videot, ja siellä on myös Piitun ja Mallan suorituksista videoita.



5.5.2019
Paljon on ehtinyt kevään aikana tapahtua ja kasvateista olen kuullut niin hyviä kuin ikäviäkin uutisia.

Otan nyt ikävät uutiset alkuun, niin ne ei jää keneltäkään huomaamatta.

Karvakatraan Ealas (Jeri) ja Tassutuvan Ekatyttö (Taru) yhdistelmän pentu on parivuotiaana saanut 2 epilepsiakohtausta. Yhdistelmälle oli aikoinaan jalostustoimikunnan suositus, mutta aina joskus tämmöisiä ylläreitä tapahtuu. Se olisikin helppoa jos jalostus olisi vain tilastomatematiikkaa.
Jeri ei ole enää käytettävissä jalostukseen.

Karvakatraan Taidokas Taikatuuli eli Haltilla on ollut  omituisia pieniä näppyjä, kuin finnejä. Aluksi pääasiassa kasvojen alueella mutta myöhemmin muuallakin.  Diagnoosina oli talirauhasadenooma. Näpyt ovat hyvänlaatuisia karvatuppien talirauhasten kasvaimia. Ihotautispesialisti antoi aknelääkekuurin, joka tepsikin ja nyt kokeillaan kauanko näpyt pysyvät poissa. Lääkäri sanoi, että nämä ovat harvinaisia lapinkoirilla ja että ovat myös periytyviä. Selvittelin lähisukua, enkä törmännyt toiseen, jolla olisi samanlaista vaivaa. Toisen lapinkoirakasvattajan koirilla on myös tuommoisia näppyjä, mutta koiramme eivät ole sukua. Ehkä ne ovat yleisempiä kuin luullaan, mutta jos niitä on koiralla vain vähän, niistä ei ilmoiteta eteenpäin.
Kuvassa on Haltin iso tulehtunut näppy.

Sitten iloisempiin tunnelmiin. Halti ja Pihka (K.Talventuiverrus) ovat alkaneet treenata yhdessä. Nämä siskokset ovat niin samikset ja aivan huiput harrastuskoirat. Molemmilla on luonnetta ja omistajat ovat joutuneet näkemään vaivaa koirien nuoruusvuosina, mutta nyt se tuottaa ansaittua iloa.

 Helmikuussa ja maaliskuussa pidettiin Pellossa Saajomannun poro/lammastilalla Karvakatraiden paimennusviikonloput. Olen niin iloinen, että vietit ovat säilyneet sukupolvista toiseen. K-pentueen iskä Aslakki eli Sulo näytti paimennuksen mallia eikä ollut yllätys kun se voitti Poropaimennustapahtuman paimennuskilpailun.
Aslakki

Jeri

Elsa

Kuura


Kevään aikana on vietetty synttäreitä. E-pentue täytti 6v,  T-pentue 5v ja K-pentue 2v



Erä-Peetu 6v
Malla 5v

Ropi 2v

Piitu, kennelimme kantanarttu, täytti vappuna 9v. Kuvissa Piitun ja Pihkan tyylinäytteet sohvalla löhöilyyn.
Pihka

Piitu
K. Kuuransukka eli Kuura on suunnitelmissa astuttaa seuraavista juoksuista. Sulhon nimeä en vielä kerro, mutta se on hieno paimennustaipumuksen omaava uros.

Kuura

Kuura



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti