maanantai 6. heinäkuuta 2020

Vuoden 2020 uutisia
5.7 Pennut syntyi. Mitkä värit!! Vaalea periytyy yleensä heikommin kuin musta, mutta niin vain kävi, että 6 pennusta 1 on musta, muut ovat kermanvärisiä. Sukupuolijakauma 3 narttua ja 3 urosta. Kaikille on alustavasti kodit tiedossa. Kyselyitä pennuista tuli kevään aikana aivan valtavasti. Moni hyvä perhe jäi ilman, mutta toivottavasti saavat /ovat saaneet pennun muualta.

Perusteelut yhdistelmälle: klikkaa

1.7 Elsa voi paksusti. Ultrassa näkyi ensin 3 ja toisella kertaa 6 pentua.


4.5 Elsa ja Vili saivat toisensa. Astutus onnistui.
Yhdistelmä jalostustietokannassa (Klikkaa auki)

23.4 Onpas pitkä aika viime päivityksestä. Kenneli-asioissa ei ole tapahtunut mitään uutta kevään aikana. Elsan seuraavia juoksuja odotellaan alkavaksi toukokuussa. En ota varauksia vastaan vielä; odotetaan että astuminen onnistuu ja ultrassa näkyy vipinää.

Alkuvuodesta kysyin lappalaiskoirien jalostustoimikunnalta suosituksia kolmelle urokselle.

Yllä oleva kuva on kuvakaappaus  Lappalaiskoirat ry:n puskis-tiedotussivulta. Kun koiran kohdalla lukee "kasvattajan oma ehdotus" se tarkoittaa koiraa, jolle olen pyytänyt suosituksen. Muut ovat jalostustoimikunnan ehdotuksia Elsan sulhoksi.

 Perheeseemme on tullut uusi koiranpentu, tyttöni pk saksanpaimenkoira Afterdawn Qaidam eli Hevi. Kun se iskee terävät naskalihampaat nilkkaan niin pentukuume hetkeksi hellittää :D
3.1. Elsa käytettiin eilen ultrassa. Tornion Euromedivetissä on uusi hyvä ultralaite ja kokenut ultraaja. Pentuja ei löytynyt. Suuri pettymys tuo ei ollut, sillä astutuskaan ei onnistunut kunnolla. Elsa astutetaan uudestaan touko-kesäkuun vaihteessa seuraavista juoksuista. Se on niin nuori koira, että reilu puoli vuotta siirtyvä astutus ei haittaa yhtään. Hyviä koteja olisi pennuille ollut tiedossa useampia ja heidän puolesta  harmittaa.
Elsa odottaa vuoroaan ultraan.

 Elsan uutta astutusta varten etsin varalta toistakin urosta. Kaksoisastutus voisi olla yksi vaihtoehto. Kriteerini ovat korkeat. Yhdistelmä ei vain täydentäisi toistensa puutteita, vaan yritän päästä vielä parempaan jalostustulokseen. Ainahan tavoitteita pitää olla, eri asia onnistuuko ne.

Etsinnässä olisi seuraavanlainen uros:

-suvussa mahdollisimman vähän uroksia joilla yli 15 pentuetta
-sukurasitteet korkeintaan lapinkoirien keskitasoa (ne voi kysyä lappalaiskoirien jalostustoimikunnalta sähköpostitse)
-lonkkaindeksi vähintään 100, silmät terveet eikä suvussa mielellään RD-löydöksiä
-geenitestattu DM:n  ja prcdPRA:n suhteen terveeksi. Saa olla pompen-kantaja.
-kohtuullisen rauhallinen, jolla edes jonkin verran taistelutahtoa ja viettejä (paimennus/saalistus/jäljestys...). Ei ääniarka.
-näyttelytuloksia ei tartte olla, mutta koira pitää tunnistaa arpomatta lapinkoiraksi. Näyttelyistä olisi mahdollista saada ERInomainen. Selvä sukupuolileima ja rakenne kulmauksineen ok.

Seuraavaan astutusyritykseen on aikaa, eli hyvin ehtii koiran tutkituttaa. Mikäli tiedät potentiaalisia ehdokkaita, niin laita sähköpostia satu.valo@pp1.inet.fi.


Lisää ikäviä uutisia. Mutkien kautta sain tietooni, että Karvakatraan Erä-Peetu ei saanut suositusta eräälle nartulle kaihiriskin takia. Ihmettelin asiaa, sillä ei Peetun kaihiriski pitänyt olla suuri. Jalostustoimikunnalta sain tiedon, että kyseessä on melko uusi tapaus nuorella koiralla ja koska kyseessä on epävirallinen tutkimus, se ei näy koiranetissä. Tietoa sairastuneesta koirasta ei ole ainakaan vielä haluttu antaa julkisena, joten en voi kertoa kuka on kyseessä. Ikäviä yllätyksiä sattuu, vaikka kuinka riskejä yrittää välttää ja tottakai jälkikasvun geeneihin vaikuttaa yhtä paljon molemmat vanhemmat.

Positiiviseen juttuun lopetetaan tämän kertainen päivitys. Malla (K.Touhukas) osallistui Putaan koulun toimintapäivän koirapajaan. Malla viihtyi ja 2h touhusi oppilaiden kanssa. Se on niin kiltti ja ahne, että kuka vain pystyi tekemään sen kanssa temppuja, kunhan vain oli herkkua tiedossa. Malla tykkää halailuista ja rapsutuksista eikä sen tartte olla minun käskyn alla. Aion jatkossa käyttää Mallan virallisissa testeissä (karvakaveri) ja suunnitelmissa olisi koululle koira-aiheista välituntitoimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti